Så börjar du investera i aktier

Du vill börja investera i aktier för att kunna tjäna pengar i sömnen. Att investera i aktier och fonder är ett smart sätt att både spara och föröka dina pengar på.

Föröka pengarna i sömnen

Idén med att investera i aktier och fonder är att du bokstavligen tjänar pengar när du sover, fikar, reser eller sitter i soffan och ser en film. Dina redan intjänade pengar börjar att tjäna mer pengar åt dig. Du tjänar pengar genom tillväxt, alltså att aktien ökar i värde. Låt oss säga att du har 10 000 kronor investerade i en aktie. Din aktieportfölj växer med 10 procent på ett år, alltså 1000 kronor extra utan att du gjort något alls. Nästa år har du 11 000 kronor, som återigen växer med 10 procent. Det blir 1100 kronor på ett år. För att tjäna stora pengar måste du tänka långsiktigt och fortsätta att investera, så att du kommer upp i större summor.

Köpa aktier och fonder

Du kan köpa aktier och fonder via banker på internet. Börja med att kolla den bank som du redan är kund hos. De flesta personer börjar med fonder. Då investerar du en summa pengar som bankens fondmäklare placerar åt dig. Det kräver ingen kunskap, dock förlorar du i långa loppet på att placera i fonder istället för aktier. När du köper aktier väljer du själv vilket företag som du ska satsa på. Du minskar de administrativa kostnaderna, samtidigt som allt ansvar ligger på dig. För att lära dig mer om aktiemarknaden kan du läsa branschtidningen Dagens Industri som handlar om industri och företagsvärlden. Det smartaste är att du köper aktier i företag som du gillar. Kör du Volvo, köper du Volvo-aktier.