Studera ekonomi

Om du är intresserad av ekonomi eller business finns det flera program och kurser som du kan gå. Det är ett ständigt aktuellt ämne som ger dig jobb överallt.

Ekonomi

Om du studerar ekonomi, som civilekonomprogrammet på Umeå Universitet, blir du ekonom. Då arbetar du med siffror, bokföring, redovisning, skatter och ekonomisk planering på företag eller myndigheter. Du kan också driva eget företag. Det passar dig som är ordningsam och som gillar att hålla på med siffror. Företag behöver folk som har koll på pengarna och som följer alla regler. Som ekonom kan du arbeta över hela landet.

Business

Det finns också en annan del av ekonomi som du kan studera: business. Det passar dig som är mer av en företagare, som vill driva saker framåt och en dag ha eget företag. Det handlar om att förstå efterfrågan och utbud, skapa affärsplaner och marknadsföring. Om en ekonom primärt ska hålla koll på budgeten och se till att allt fungerar, ska en businessman/kvinna skapa mer pengar och hitta på kreativa sätt att utveckla ett företag på. Du kan gå renodlade skolor i både Sverige och USA, eller så studerar du business management på högskola.