Elavtalet som kan gynna dig

År 2022 har inte varit ett lätt år, med allt från kriget mellan Ryssland och Ukraina till en del sviter av coronapandemin. Till det kan vi lägga dyra bränslepriser, inflation och elbrist. Med andra ord gäller det för i synnerhet låg- och medelinkomsttagare att verkligen se över sin ekonomi och vad de kan göra för att minimera följderna av alla ovanstående faktorer.

Skenande elpriser

Elpriserna har verkligen skjutit i höjden och det har inneburit att företag fått säga upp personal eller till och med lägga ner sina verksamheter och privatpersoner har till och med fått flytta eftersom de inte har råd med sitt boende längre. Det är skrämmande för många som lever med en inkomst som gör att man precis får det att gå runt. Därför är det egentligen för de flesta dags att hitta billigast elavtal för att få ner priserna på elräkningarna. Men hur ska man tänka? Att binda elpriset just nu är verkligen ett lotteri. Skenar priserna ännu mer så är det klokt att binda sitt elavtal. Skulle de minska så gör man istället rätt i att inte välja ett bundet elavtal. Problemet är ju att man inte kan spå framtiden och med säkerhet ta rätt beslut då det inte är lätt att veta om fast eller rörligt elpris är det bästa. Men för att hitta billigast elavtal kan man gå in på Byt elbolags sida och jämföra de olika aktörerna och se vilken elleverantör som passar bäst till just dig.

Är timpris ett bra alternativ?

Det finns en del saker att tänka på när man ska teckna billigast elavtal för just sig själv. Exempelvis kan man fundera på att välja timpris. Det innebär att elen är billigare vissa tider på dygnet och tiderna kan variera från dag till dag. Det kan vara bra om man exempelvis arbetar hemifrån, för då kan man hela tiden styra vilka tidpunkter man exempelvis ska diska och tvätta. Det kan man spara in en del pengar på. Ofta är priserna för timpris billigast på natten eller sena kvällar. Jobbar man natt eller ska upp tidigt på morgnarna så kanske inte timpris är lika förmånligt.

Det är således väldigt individuellt vilken typ av elavtal man ska teckna, men man bör åtminstone göra en grundlig undersökning så att man verkligen hittar billigast elavtal för just sin situation.